Бордът на директорите на Tesla обсъжда с властите в Атина план за

...
Бордът на директорите на Tesla обсъжда с властите в Атина план за
Коментари Харесай

"Тесла" и Гърция преговарят за "електрическа магистрала"

Бордът на шефовете на Tesla разисква с властите в Атина план за „ електрическа автомагистрала “ през Гърция, оповестяват гръцките медии. 

Проектът планува по цялото продължение на съществуващата транснационална автомагистрала, която стартира от Португалия и стига до Турция, да се изградят станции на Tesla за бързо зареждане на електрическите автомобили ѝ (т.нар. Superchargers).

Към днешна дата един електрически автомобил може да пътува, без да се сблъска с липса на зарядна станция, от Неапол, Италия, до Осло, Норвегия.

Най-големият приключен, приспособен за електрически коли и планиран от самата Tesla маршрут обаче ще стартира в Португалия, преминавайки през Испания, Южна Франция, Италия и продължавайки към Гърция. Там „ електрическата автомагистрала “ ще се разпростре от Патра до Атина, Солун и Александруполис, след което ще приключи в Турция.

Общата дължина на маршрута от Португалия до Турция е към 4800 км и по неговото продължение се възнамерява да бъдат конфигурирани общо 1500 зарядни колонки на почти 250 места. Общият размер на прогнозната инвестиция е 60-70 млн. евро, като съответно за инфраструктурата в Гърция, в случай че бъде утвърдена, ще доближи 10 млн. евро.

Очаква се идната седмица да има среща сред представители на Tesla и на гръцкия оператор, отговарящ за електропреносната мрежа. На нея ще се обсъдят софтуерните спецификации, които гръцката мрежа би трябвало да покрива, с цел да доставя задоволително високо напрежение за електрическите автомобили на компанията.

Основната цел на представителите на Tesla, учредена от Илон Мъск, ще бъде да проучат дали техният план ще получи бързо утвърждение от гръцките регулатори и дали инфраструктурата в северната ни съседка ще форсира построяването на трасето.

Гръцките управляващи като цяло са доста въодушевени както да притеглят нови вложения в страната, по този начин и да предизвикват по-екологичните типове превоз, което окуражава Tesla да напредва с плана си.

Представител на гръцкото екоминистерство, поискал анонимност, е споделил пред Ethnos, че Атина ще се стреми да убеди американската компания да интегрира маршрута през Гърция в цялостното трасе на мегапроекта.

„ Преговорите към този момент са напреднали и ние предоставихме на практика решения, както и уверения, че ще действаме бързо и уверено “, споделил е гръцкият представител.

 

Източник: Еconomic.bg
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР